Ako urobiť karamel – postup krok za krokom

Karamel je roztopený cukor, ktorý varíme na miernom ohni dovtedy, kým sa nesfarbí do zlatohneda. Karamel môžete pripraviť bez vody alebo s vodou.

Príprava bez vody predstavuje jednoduchší spôsob. Dajte však pozor na spálenie karamelu. Na suchý karamel bez vody potrebujete 1 šálku cukru, ktorý vysypeme do svetlého hrnca. Cukor miešame neustále vareškou nad malým plameňom. Keď sa cukor roztopí a začne meniť farbu na jantárovú bez hrudiek, karamel je hotový a presunieme ho na studené miesto..

Pri väčšom množstve karamelu zvoľte radšej prípravu s vodou. Len pridaním vody dokážeme cukor karamelizovať dlhšie na vyššej teplote a bez prihorenia. Voda zároveň zabraňuje kryštalizácií a pri procese zahrievania sa nakoniec aj tak vyparí. Potrebujete zmiešať na 1 šálku cukru ¼ šálky vody v hrnci. Cukor s vodou miešame vareškou nad malým plameňom. Proces karamelizácie začína, keď sa odparí voda. Keď cukor zmení farbu na svetlohnedú, odstavíme z plameňa.

About the author